twitterfacebook
News
study@insted.com
+33(0)450530366

Vanliga frågor - FAQs

"Jag har aldrig läst språket tidigare. Kan jag läsa med Insted?"
Ja, du kan läsa med Insted utan förkunskaper i språket. Se vidare specifika startdatum som vi rekommenderar för respektive ort.

 

"Jag har aldrig läst språket innan. Hur många veckor skall jag läsa för att lära mig språket?"
Om du är helt nybörjare i franska/spanska rekommenderar vi en standard intensivkurs på minst 10 veckor. Det är självklart bättre ju längre du läser.


"Nybörjare måste vara med från början?"
Om du inte läst franska tidigare så är det extra viktigt att man är med från början då utvecklingen går snabbt framåt under de första veckorna.


"Rekommenderad kurslängd?"
Vi erbjuder veckokurser från två veckor och längre. Vi tar emot studenter för en veckas kurs, men vi rekommenderar att du läser minst två veckor. De flesta av våra studenter läser en kurs på minst 10 veckor under sommaren och vintern. Övrig tid på året erbjuder vi veckokurser.

"Hur snabbt kommer jag att förbättra min språknivå?"

Din utveckling beror på din nuvarande nivå, kurslängd, din motivation och språkinlärningsförmåga.

 

"När ska jag anmäla mig?"
Många som läser våra terminskurser anmäler sig ungefär tre månader i förväg. Då finns det också gott om tid att planera resa, uppehälle, studiemedel, mm. Om du tänker läsa en kortare tid på skolan eller under sommaren behöver man inte vara ute i lika god tid, en till två månader räcker. Naturligtvis beror det på din egen planering när du kan anmäla dig till kurserna och så länge det finns platser kvar kommer vi att ta emot din anmälan. Tänk dock på att vi inte kan garantera samma priser på boende om du anmäler dig för nära inpå kursstarten. Desto tidigare du är ute, desto billigare boende kan vi i regel erbjuda. Vid eventuell platsbrist gäller som princip “först till kvarn”.

"Kan jag söka studiemedel från CSN?"

Du kan söka studiemedel för alla våra intensivkurser, om du anmäler dig till en kurs från 3 veckor eller längre. När du bokat en kurs, skickar vi dig de blanketter du behöver.

"Närvarokrav på terminskurs?"
För att få godkänt krävs minst 80% närvaro. Tänk dock på att 80% ibland inte räcker för att du ska bli godkänt om du varit frånvarande under olika prov som ges under kursens gång.

 

"Du har läst franska tidigare?"
Vi har kurser för alla nivåer. Vi rekommenderar att du kontaktar oss om du läst franska på universitetet för rekommenderade startdatum. Gör vårt level test online här.

 

"Universitets poäng?"
Du kan få något som heter ECTS-poäng, vilket är en europeisk standard för högskolepoäng. En veckas heltidsstudier motsvarar ungefär en ECTS-poäng. Flera av våra studenter som studerat ett program på svenska universitet (t ex civilekonom) har räknat in kursen i Chamonix som valfri kurs inom ramen för deras högskoleutbildning i Sverige. I dessa fall är det upp till studentens studievägledare att bedöma antalet svenska högskolepoäng som kursen är värd. Om detta är aktuellt för dig så visar du upp de intyg/diplom som du fått av oss. Dessutom kan du visa vår kursbeskrivning (syllabus) som du kan få av oss vid begäran.

"Kursplan?"
Det finns ingen exakt kursplan, utan varje lärare anpassar och lägger upp sin undervisning efter varje grupps förkunskaper och behov. Kontakta oss om du vill att vi skickar dig den "syllabus" som våra lärare arbetar efter när de lägger upp sin undervisning, men detta är ingen exakt plan utan en övergripande vägledning som beskriver vad som tas upp på de olika nivåerna.

"Byta grupp/nivå?"
Under kursernas gång följer din lärare noga klassens utveckling. Om du gör snabba framsteg finns alltid möjlighet att byta upp en nivå.


 "Praktisk information kursstart och inflyttning?"
Vi skickar i regel ut all praktisk information om kursstarten ca 6 veckor före kursstart. Inflyttningsinformation kommer i regel senast en vecka före inflyttning. Vi rekommenderar dock att du börjar förbereda din CSN ansökan, samt bokar din flygbiljett och transfer från flygplatsen till studieorten, i god tid.

Chamonix

"Varierande schema?"
Under vintern läser du som regel halvdagslektioner enligt ett varierande schema; varannan dag på förmiddagen (09.00-12.15) och varannan dag på eftermiddagen (14.30-17.45), tex. mån fm, tis em, ons fm, tors em och fre fm.

 

"Nivåtest dag ett?"
För att du ska hamna i rätt grupp gör alla som läser på skolan ett nivåtest under första kursdagen i Chamonix. Detta test kompleterar de nivåtest du gjort online.

 "Är jag för gammal/ung för att läsa på Insted?"
Åldern på våra studenter varierar från 18-60 år med en snittålder runt 25 under vintern. Ungefär 30% av eleverna är 29 år eller äldre och fördelningen man/kvinna är ca 50/50.

"Önskemål om boende?"
Skriv ner alla dina önskemål om hur du skulle vilja bo på anmälningsblanketten så kommer vi göra vårt bästa. Detta gäller både vad gäller personer du vill bo med och var du vill bo.
 
"Boende om man inte läser på skolan?"
I Chamonix kan vi erbjuda boende både till studenter och till de som inte läser på skolan. Vi ger prioritet till våra studenter vid platsbrist. Vi rekommenderar alla som vill boka boende med oss att vara ute i god tid eftersom antalet platser är begränsade. Vi kan ofta hjälpa studenter som bokar sent med boende – men det blir ofta lite dyrare och du kanske inte kan välja det alternativ du önskar boka i första hand.

"Bo tillsammans med ickestudent?"
Det är inga problem att bo tillsammans med en icke student. Vi förmedlar boende även till de som inte läser på skolan. Ange dina önskemål när du bokar.

"Skillnaden mellan ChamBed och ChamRoom?"
Alla våra lägenheter varierar i utseende och storlek. En lägenhet på ca 25-30 m2, har ett sovrum och ett vardagsrum. De är utrustade med toalett/badrum samt kokvrå. I alternativet ChamBed delar fyra studenter en sådan lägenhet och i alternativet ChamRoom delar två studenter lägenheten. Om du bokar ChamRoom kan du även tilldelas ett separat sovrum i en större lägenhet där du delar allmänna utrymmen med 2-4 studenter som bokat ChamBed.

"Internet/wifi i lägenheten?"
För närvarande är det ett fåtal lägenheter som har wifi och vi kan därför inte garantera att du har internet i ditt boende. Det finns gratis wifi på skolan och på flertalet kaféer i Chamonix.

"Från flygplatsen i Genève till Chamonix?"

Det kostar ungefär 160-250 EUR att åka med en vanlig taxi från flygplatsen i Geneve till Chamonix. Om du bokar delad transfer med Cham-Van.com eller Mountaindropoffs.com kostar det från 25-40 EUR per person.

 

"Liftkort Chamonix?"
Liftkort ingår inte i kursavgiften. Vi erbjuder studenter som läser en kurs från 6 veckor och längre upp till 30% rabatt på ett säsongsliftkort. Det finns två olika liftkort att välja mellan: Chamonix Le pass och Mont Blanc Unlimited. I Chamonix le pass kortet ingår alla liftar i Chamonix dalen utom toppliften på Grands Montets och Aiguille du Midi. I Mont Blanc Unlimited kortet ingår alla liftar i helda Chamonix dalen, samt Courmayeur (Italien) och Verbier (Schweiz). Vi rekommenderar att du beställer det större kortet då vi anordnar med resor till bland annat Courmayeur och lavin- och glaciär kurser där studenterna får chansen att träna på glaciärräddningar vid Aiguille du Midi. Priser och erbjudande om rabatt på liftkorten skickas till dig per email i november.